A PÉNZ MINT INFORMÁCIÓ

A pénz csupán információ

Az infopénz egy új civilizáció, a kooperációs társadalom alapja, ami a konkurenciát, az észtelen versenyt és a könyöklést leváltja. Ebben az új korszakban infopénzzel fizetünk. Olyan pénzről van szó, ami csupán információ. Olyan rendszer ez, ami a mai „TINA“ (There Is No Alternative) által károsult közgazdászok számára csupán meg nem valósítható utópia.

Az infopénz korszakában nem azért termelünk és végzünk szolgáltatást, hogy valakinek valamit eladhassunk, hanem hogy a társadalom igényeit optimálisan kielégíthessük, úgy hogy ezzel a környezetet és az embert ne károsítsuk. Valójában nem is pénzzel fizetünk, hanem a saját teljesítményünkkel, amit a társadalom számára adunk. Az áruk és szolgáltatások árát a munkabérek nem befolyásolják. A lényeges különbség, hogy ebben a rendszerben az árak asszimetrikusak lehetnek, vagyis a termelő és szolgáltató nem azt az a pénzösszeget kapja, amit a fogyasztó fizet.

Az infopénz rendszerben a meglévő technikai infrastruktúrát használni lehet. Hasonló szoftverre és hardverre van szükségünk, mint a mai pénzrendszerben.

Ezt a koncepciót Franz Hörmann, bécsi egyetemi professzor dolgozta ki.

Next Post

© 2024 A PÉNZ MINT INFORMÁCIÓ

Theme by Anders Norén