A teljes értékű pénz (Monetative, 100% money) világszerte elterjedt pénzreform mozgalom. Ez lehetővé teszi a közösség számára a pénz feletti hatalomgyakorlást. A teljes értékű pénzrendszer azt jelenti, hogy a bankok a pénzt nem a tartalékráta szabályai szerint és nem banki adósság formájában teremtik. Ezt a pénzt csak a központi bank teheti és ezért nevezik 100%-os tartalékpénznek, azaz teljes érékű pénznek. Tehát a teljes értékű pénz egy pozitív érték és ha a bankban van, akkor is a betétesek tulajdona.

A teljes értékű pénz bevezetéséhez az államnak a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom mellett egy negyedik hatalmi szervre lenne szüksége. Az új hatalmi ágat pénzügyi (monetatíva) ágnak is lehet nevezni. Erre a feladatra a nemzeti jegybankot (központi bank) is át lehet alakítani. Az új „központi bank” független kell maradjon, de nemcsak a kormány akaratától, de a magánbankrendszertől is.

A teljes értékű pénz könnyen bevezethető, mert teljesen a mai infrastruktúrára támaszkodhat. Elsőre a törvényi alapot kell megteremteni, az „állami“-pénzt, azaz a közpénzt visszaállítani! Ez azt jelenti, hogy a központi bankok elektronikus pénzteremtését is hivatalos fizetési eszközként, e-pénzként el kell ismerni. A folyószámlák követeléseit teljes értékű elektromos pénzzé kell változtatni. Ezáltal minden pénz teljesen állami pénz lenne. Az e-pénzt ezentúl a nemzeti bank hitelezné a kereskedelmi bankoknak, a kereskedelmi bankok hiteleznék az ügyfeleiknek (magán személyeknek, cégeknek, államnak).

Teljes értékű pénzt a könyvelésben a következő számviteli szabály szerint teremti a Központi Bank: Tartozik a kassza, követel a saját tőke. (Kassa an Eigenkapital)

A teljes értékű pénzt csereeszközként használjuk, ezért a központi pénzhatalmi szerv kell arról gondoskodjon, hogy se túl sok, se túl kevés ne legyen belőle. Ha kevés van kell teremtsen, ha túl sok van meg kell szüntesse. A cserekoncepción nyugvó pénz lehetőséget kinál a pénzmennyiség és a likviditás  befolyásolására.