Mivel a kamat törlesztésére szükséges pénzmennyiséget a bankok nem teremtetták meg (a számlapénz alatt részletesen leírva), ezért ennek fizetéséhez nemzetgazdasági szinten nincs elég pénz körforgásban és össztársadalmilag újabb hitelt kell felvenni. Magyarán makrogazdasági szinten a kamatot csak újabb hitellel lehet törleszteni, ami újabb eladósodáshoz vezet!

Míg a számlapénz törlesztésével a gazdaságban a pénzmennyiség csökken, addig a hitel törlesztése a bankok saját tőkéjét növeli. Ez a jelenlegi külön a bankokra alkalmazott könyvelési szabályokból levezethető! A kamatot a cégek így a termékeikbe bele kell építsék. Tehát mindig a végfelhasználó fizeti a kamatot. Ez átlagban 40%. Tehát, ha nem lenne kamat a termékek és szolgáltatások jóval olcsóbbak lennének.

A kamat a kapitalista fejlődés egyik motorja volt, de valamikor a növekedésnek vége kell legyen, mert a véges világban végtelen növekedés lehetetlen. A hitelpénzteremtés és a kamatos eladósítás logikája magával hozza a tulajdon kisajátítását, mert a kamat a bankokat gazdagítja, vagy a hitel nem törlesztése esetén a bank eltulajdonítja a jelzálogot.