Mi az infopénz?

Az infopénz egy olyan fizetési eszköz, ami csupán információ. Aki értéket termel annak a számláján pénz keletkezik, aki fogyaszt annak a számláján pénz szűnik meg. Az infopénz az emberiség fejlődésében egy új, fejletebb, öntudatosabb korszakot vezet be. Ez a korszak a mai korszaktól abban különbözik a legjobban, hogy ezzel az emberek konkurencia központú gondolkodását a kooperáció szelleme váltja fel. Mivel a pénz az egyik legfontosabb társadalmi „megegyezés”, amit mindenki elfogad, ezért a társadalom fejlődésében meghatározó szerepet játszik.

Miért van szükség infopénzre?

A mai „demokráciáról“ Edward Bernays ezt írta:

„A tömegek szokásának és véleményének a tudatos és intelligens manipulációja a demokratikus társadalmak fontos része. Aki a láthatatlan társadalmi mechanizmusokat manipulálja, az képezi a láthatatlan kormányt, ami az országunk igazi uralkodója. Rajtunk uralkodnak, értelmünket alakítják. Olyan emberek szugerálják ideáinkat és képezik ízlésünket, akikről nem is hallottunk.“

A mai demokráciában a pénzrendszer tabu téma annak ellenére, hogy működése folyamatosan társadalmi kríziseket okoz és igazságtalan. Ahhoz hogy az infopénzt megértsük és elfogadjuk előbb a mai pénzrendszer működési rendellenességeivel kell tisztában legyünk. Erről “A pénz története”, „A pénz funkciói” és a „Számlapénz” menük alatt van bővebb információ.

A mai pénzrendszer működésének a lényegét összefoglalva elmondhatjuk, hogy ez egy meghatározó rendszerelvvel és egy meghatározó rendszereszközzel működik. Ez a nulla összegű játékelv és a kettős könyvelés számviteli technikája. Ezek megkérdőjelezése ma is „inkvizíciós megtorlással“ jár, de ha valóban demokráciában élünk, akkor szabad kell lehessen ezt kritizálni.

Mielőtt elkezdenénk a feltáró munkát tisztázzuk a pénz és fizetési eszköz közti különbséget. A fogalmak tartalma mindig is egy közös megállapodás tárgya és alapja a vitának. Egyezzünk meg abban, hogy a fizetési eszköz szinte bármi lehet, amiben a felek megegyeznek, a pénz viszont a társadalom törvénybe iktatott fizetési eszköze.