Mivel a pénz stabilitását biztosítani kell egy demokratikus társadalomban, ezért a pénzteremtést közfelügyelet alatt kell tartani és átláthatóvá kell tenni. Mivel az értékteremtés össztársadalmi eredmény, ezért a pénzteremtés joga a társadalmat és nem a bankokat (azok tulajdonosait) illeti meg.

A monetatív szerv egy erős állami intézmény, a demokratikus Közösségi bank. A törvényhozó (legiszlatív), végrehajtó (egzekutív) és igazságügyi (judikatív) hatalom mellett szüksége van az államnak egy negyedik hatalmi ágra, a pénzügyi (monetatív) intézményre. Ez a mindenkori kormánytól, politikai pártoktól független kell legyen. Ebben a rendszerben az állami szervek és a kormány igazi szétválasztására van szükség. Az uralkodó pártérdekek, a hatalmon lévő kormány nem befolyásolhatja a monetatív szervet. A pénzteremtést a reálgazdaság igényei szerint történik, mert akkor teremtődik a pénz, mikor értéktermelés történik. Így megszűnne a kereskedelmi bankok pénzteremtő gyakorlata által generált infláció és defláció.

 

A pénzt ebben a rendszerben nem lehetséges adosság formájában teremteni. Azt az infopénzt, ami az emberek alapjövedeleme csak a központi monetatív szerv hozhassa forgalomba. Ennek a szervnek joga van így teremtett infópénzt, a szeniorázst az emberek számláján megteremteni.